ATLETIKA Matei Matošević bio je dovoljan tek jedan maraton u životu da izbori Olimpijske igre u Riju – piše Kristina Dominković, novinarka SN
 
Sjajna vijest na telefon Matee Matošević sletjela je taman kad je sa sparing partnericom Marijom Vrajić završavala trening na Sljemenu.
- Prijatelj iz BiH, atletski trener Siniša Marčetić poslao mi je poruku da pogledam stranicu IAAF-a.
 
Tamo je stajala vijest da je Svjetska atletska federacija spustila neke od normi za Olimpijske igre, pa i onu za maraton, koja sada iznosi 2;45.
 
A to je u prijevodu značilo - i Marija i Matea idu u Rio!
- Ne, nismo vrištale od sreće. Bila sam skulirana, zvala sam odmah trenera, ali on je rekao “polako, prvo ću provjeriti, nećemo otvarati šampanjac prije vremena”.
 
I inače djeluje kao mirna i prilično tiha djevojka.
- Odluka nas je sve iznenadila. Još uvijek ne mogu vjerovati da sam...
 
Da je s prvim otrčanim maratonom u karijeri odmah izborila Olimpijske igre!
- Tako nekako - nasmijala se Matea.
 
U listopadu je na Zagreb maratonu, u svojoj premijeri, trčala 2;44:55. Norma je tada iznosila 2;42, a Matein trener Mladen Katalinić stalno je ponavljao, “bez brige, ima ona to u nogama”.
- On je moja velika potpora i najviše vjeruje u mene. Ma, i ja vjerujem da bih mogla, da je ostala stara norma, istrčati 2;42.
 
A to joj je velika, velika želja za proljeće.
- Baš želim potvrditi staru normu. Da kasnije netko ne bi rekao, “išla je na OI jer je norma smanjena 3 minute”. Ne znam još na kojem ću maratonu nastupiti na proljeće, ali cilj će mi svakako biti trčati ispod 2;40.
 
Ovu 26-godišnjakinju posljednjih 9 godina koliko je u atletici svi poznaju kao dugoprugašicu, nije davala znake da će prijeći na maraton.
- Trener Katalinić oduvijek je govorio da sam ja maratonka, ali meni se ta njegova ideja nikad nije nešto posebno sviđala.
 
Ipak, pao je dogovor.
- Rekao je, “kad izađu norme za Rio, ako bude sporija od 2;40, počet ćemo se spremati za maraton”. I eto, izašlo je 2;42, a kako smo se dogovorili, nisam mogla pobjeći.
 
I evo je sada na putu za Riju.
- Oduvijek sam sanjala nastupiti na olimpijskim igrama, a sada sam posebno sretna što me već prvi nastup doveo do toga.
 
Matea je prije atletike, do 3. srednje, trenirala tenis.
- Cijelo djetinjstvo. A onda...
 
Onda je shvatila da baš neće biti nova Iva Majoli?
- Tako nešto - smije se Matea.
- Nisam baš bila dobra. Više su mi išli kondicijski treninzi, u trčanju sam bila najbolja. Kad sam prestala s tenisom, počela sam sama trčati po Jarunu. Jednom me jedan dečko vidio i savjetovao da se uputim u atletsku školu. Nakon nekoliko mjeseci javila sam se kod trenerice Nine Katalinić. Kažu mnogi, “kasno sam počela”, ali očito mi nije smetalo.
 
Ova simpatična djevojka je buduća pravnica. Ostao joj je još diplomski s temom Profesionalni rad sportaša.
- Želja mi je bila povezati svoje dvije ljubavi. Sportsko pravo je relativno mlada grana prava i dosta neistražena pa imam dosta posla.
 
Kako je sve vrijeme stigla biti i studentica i atletičarka?
- Sve se stigne uz volju i discipliniranost.
 
Ona je neka opaka štreberica?
- I nisam baš. Čak sam malo i odužila fakultet. Za 7 godina sam uspjela.
 
A što bi u pravu željela biti “kad naraste”?
- I tu bih htjela povezati pravo sa sportom. Nešto kao Mario Ančić.
 
Do tada čeka je prvo suočavanje s Rijom. I silnim kilometrima svakoga dana.
- Tjedno otrčim 140-150 kilometara. Ujutro u Gajnicama gdje živim, na Ponikvama trčim uzbrdice ili kilometraže uzbrdo-nizbrdo, popodne dionice na stazi ili kilometraže po nasipu, Jarunu... Neke dane smo na Sljemenu, pa bazen... Stalno nešto.
 
Kakav je plan do Rija?
- U Dubrovniku ću trčati novogodišnju utrku na 10 km, a onda ćemo razraditi točan plan. Znam da ćemo dati sve da se maksimalno pripremimo za OI. Tamo sigurno ne idem samo da - zastala je.
 
Samo da vidi Copacabanu?
- Nikako. Idem tamo istrčati najbolje što mogu i predstaviti svoju zemlju u najboljem svjetlu. Čeka me veliki izazov, ali veselim se i pripremama i natjecanju. Možda nekome sve to djeluje teško, ali vjerujte, meni će tek sada život biti lakši. Financijski pogotovo uz olimpijsku stipendiju. Do sada nije bilo lako, uz Adidas, koji mi pomaže posljednje tri godine, roditelji su često uskakali, ali trudila sam se dolaziti svaki mjesec barem do nule sa stipendijicom koju sam imala. Sada mi se sve mijenja i veselim se svemu što dolazi. Znam da su to koraci prema boljemu.
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
PUNO MI JE LAKŠE JER IMAM MARIJU 
 
Matea Matošević posljednjih tjedana ima jaku sparing partnericu, a tako će biti sve do Rija. Četiri puta tjedno trenira s Marijom Vrajić, koja je također izborila maratonsku normu za Rio.
- Super nam je zajedno, jedna drugu motiviramo, puno nam je lakše tako. Vjerujem da će nam tako biti lakše i u Riju.
 
Mogli smo imati i tri djevojke tamo da Lisa Nemec nije pala na doping testu.
- Jedino što mogu reći za Lisu je da je pozitivna osoba, jako susretljiva i draga. Žao mi je zbog svega što joj se događa u posljednje vrijeme, ali generalno mislim da svatko treba snositi posljedice svega što radi. Ponavljam, ona je kao osoba odlična. Čak mi se javila i čestitala mi na normi.
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
PRENOSIMO Sportske novosti PIŠE Kristina Dominković FOTO www.atletskiklubagram.hr