Kraj godine za sportaše znači dodjelu nagrada i priznanja za postignute rezultate. „Sportske novosti“ su 20. prosinca, a Hrvatski olimpijski odbor 21. prosinca proglasili najbolje. Zanimljivo – iste! Evo izvješća s HOO-ove proslave i fotografija s proslave „Sportskih novosti“, iz pera Andreje Bobetić i objektiva Roberta Valaija. Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, Zlatko Mateša, nije krio zadovoljstvo postignutim rezultatima na Olimpijskim igrama u Pekingu.
»Ponosan sam na četiri prekrasne dame i jednog mladića koji su nas razveselili medaljama na OI«, istaknuo je Mateša.
Za najbolju sportašicu izabrana je po drugi puta zaredom atletičarka Blanka Vlašić, srebrna iz Pekinga.
»Počeo je novi olimpijski ciklus i želim nam više od pet medalja u Londonu«, rekla je Vlašić.

No, to nije jedina nagrada s kojom je Blanka otišla kući. Naime, proglašena je i najuspješnijim promicateljem Hrvatske u svijetu, te je prva kojoj je pošlo za rukom uzeti dvije nagrade. Filip Ude, također srebrni iz Pekinga, najbolji je sportaš Hrvatske.
Sramežljivi Međimurac koji je u HNK zaradio najduži pljesak je rekao: »Teže mi je držati govor, nego vrtiti se na konju s hvataljkama. Ovo nagrada mi je poticaj za daljnji rad«.

Najbolja ekipa u 2008. godini je stolnoteniska reprezentacija, dok su najbolja momčad rukometaši. »Drago mi je da Hrvati priznaju i srebro sa Europskog prvenstva«, izjavio je trener Lino Červar.

Za najuspješnijeg hrvatskog trenera izabrana su dvojica, Joško Vlašić i Bojan Marinović, treneri Blanke Vlašić.

Najveća nada hrvatskog sporta u ženskoj konkurenciji je tekvondoašica Martina Zubčić, koja već ima brončanu olimpijsku medalju iz Pekinga.
»Nadam se da ću u budućnosti primiti nagradu za najbolju sportašicu«, iskreno će Zubčić.

U muškoj konkurenciji nagradu za najveću nadu po drugi puta zaredom dobio je atletičar Marin Premeru. Član Dinamo-Zrinjevca osvojio je srebro u bacanju diska i broncu u bacanju kugle na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Poljskoj.

Nagrada »Matija Ljubek« za životno djelo: Marijan Kraljević, Dragan Milanović, Tomislav Šepec, Zorislav Srebrić i Športsko društvo »Primorje ‘08«, Rijeka.

SLAVODOBITNICI HOO:

Najuspješnija sportašica: Blanka Vlašić
Najuspješniji sportaš: Filip Ude
Najuspješnija ekipa: Hrvatska stolnoteniska reprezentacija
Najuspješnija momčad: Hrvatska rukometna reprezentacija
Sportašica, najveća nada: Martina Zubčić
Sportaš, najveća nada: Marin Premeru
Najuspješniji trener: Joško Vlašić i Bojan Marinović
Najuspješniji promicatelj Hrvatske u sportu: Blanka Vlašić
Nagrada HOO-a za »Fair play«: Petar Cupać, Pavle Kostov, Ivan Bulaja.

Napisala: Andrea Bobetić (Vjesnik)